Logo Assent Farma

Zonnebescherming

Zonnebescherming

1. UVA- of UVB-stralen, wat is het verschil?

Het zijn allebei boosdoeners maar UVB werkt in op de bovenste lagen van de opperhuid waardoor je een bruin kleurtje krijgt (“bruinen” is in feite een beschermingsreactie van je huid”) of verbrandt, terwijl UVA-stralen door hun langere golf dieper in de huid indringen, zelfs achter glas (in de wagen, op kantoor). Kies daarom altijd voor een breedspectrumzonnecrème met aangepaste zonnefactor, of een liposomale zonnemelk (bv Louis Widmer) die dieper in de huid doordringt zodat je nog beter beschermd blijft.

2. SPF, wat is dat nu eigenlijk?

SPF, oftewel sun protection factor, geeft aan hoeveel  keer je eigenlijk langer ‘veilig’ in de zon kan vertoeven dan wanneer je geen zonnecrème zou dragen. Opgelet, geen enkel zonneproduct beschermt je 100 % maar het spreekt voor zich dat hoe hoger de factor is, hoe meer schadelijke zonnestraling tegengehouden wordt. Sticks met een hoge zonnebescherming voor zones die extra worden blootgesteld of die niet in de zon mogen, zoals bijvoorbeeld littekens, geven in principe de beste bescherming voor extra zongevoelige zones.

3. Waterproof?

Laat het label “water-proof” je niet misleiden. Zwemmen of zweten vermindert altijd de werking van je zonbescherming. Breng daarom regelmatiger je zonnecrème aan, en zeker na een zwembeurt.

4. Zonnecrème of zonnemelk?

In de regel wordt een melk gebruikt voor het lichaam en een crème voor het gelaat. Je mag natuurlijk altijd een melk ook voor het gelaat gebruiken, tenzij je snel puistjes of verstopte poriën krijgt. Vettere huidtypes gebruiken beter een niet-comedogene zonnecrème (bv La Roche-Posay Anthelios AC) gebruiken.

5. Kinderen en zon?

Kies voor kinderen -naast bescherming met een hoedje, t-shirt en zonnebril- altijd kinderzonneproducten met de hoogste beschermingsfactor. Een gevoelige kinderhuid is anders dan de huid van een volwassene en vereist daarom eigenlijk ook andere (minerale) zonnefilters. Minerale zonnefilters zorgen ervoor dat de zonnestralen worden weerkaatst op de huid van u kind. Hierdoor gaan de zonnestralen niet in de huid binnendringen, wat een betere bescherming biedt tegen de schadelijke effecten, op korte en/of lange termijn, van zonnestralen.

 

Weet ook dat je zelfs onder een parasol nog blootgesteld worden aan indirecte uv-stralen. 

Vergeet ook niet je huidherstellende after-sun na het zonnen!