Logo Assent Farma

WINTERWEERSTAND VERHOGEN

WINTERWEERSTAND VERHOGEN

De donkere herfst- en wintermaanden komen er weer aan. Deze periode biedt natuurlijk prima kansen om de veranderende natuur in al zijn facetten te gaan bewonderen. MAAR... de winterbacteriën en virussen doen jammer genoeg ook hun intrede. Tijd dus om onze weerstand een handje te helpen. Maar weerstand, wat is dat eigenlijk? Simpel gezegd beschikt jouw lichaam over een natuurlijke verdediging tegen ongewenste indringers: het afweersysteem. Hoe sterker dit afweersysteem, hoe kleiner de kans dat vreemde indringers jouw lichaam binnendringen. Ook zorgt een goede weerstand ervoor dat je er sneller weer bovenop bent wanneer je toch eens een minder fitte periode hebt gehad.
WAT KAN JE DUS WEL DOEN? JE WEERSTAND EEN HANDJE HELPEN !!
Voor het opbouwen van een goede weerstand is een gezonde levensstijl prioritair. De richtlijnen zijn eenvoudig: gezond en gevarieerd eten (dagelijks voldoende vers fruit en verse groenten), voldoende rust en slaap en regelmatige lichaamsbeweging. Zo blijft jouw weerstand op peil en geef je vreemde micro-organismen niet of nauwelijks de kans hun werk te doen. Daarnaast kan je je lichaam extra ondersteunen met natuurlijke weerstandsverhogende kruiden en voedingssupplementen. Er bestaat een breed gamma aan natuurlijke geneesmiddelen en voedingssupplementen die de weerstand verhogen. We hebben ze voor u hieronder wat opgelijst.
Propolis
Propolis is een harsvormige substantie dewelke door de bijen verzameld wordt. Het is afkomstig van de knoppen van planten en wordt gebruikt om de bijenkorf te beschermen tegen microben. Propolis is een antioxidant dat bescherming biedt tegen vreemde organismen en bij mensen het immuunsysteem versterkt. Het kan gebruikt worden voor vele kwaaltjes, waaronder pijnlijke luchtwegen of een ruwe keel. Propolis, of een extract, wordt in verschillende producten vervaardigd, bijvoorbeeld in keel-of neussprays, balsem of siroop, en keeltabletten.
Echinacea
In het Nederlands wordt deze plant ook wel eens de ‘rode zonnehoed’ genoemd. Er bestaan verschillende varianten van maar de Echinacea Angustifolia is de meest beschreven soort. Het is het kruidenequivalent van vitamine C dat virussen en infecties tegengaat en het immuunsysteem op verschillende manieren versterkt. Bovendien zorgt het ervoor dat je meer weerbaar bent tegen griep en verkoudheden.
Echinacea wordt best niet constant ingenomen omdat gewenning kan optreden, waardoor het product zijn werking verliest. Er wordt aangeraden het product gedurende de weekdagen, van maandag tot vrijdag, in te nemen en tijdens het weekend een stop in te lassen, om vervolgens op maandag terug te starten.
Katsklauw (Uncaria tomentosa)
Het is de binnenschors van deze Zuid-Amerikaanse plant die werkzame bestanddelen bevat. Het versterkt de weerstand van het lichaam in de winter en beschermt tegen infecties door bacteriën, virussen of schimmels. Katsklauw zorgt voor de aanmaak van actieve T-lymfocyten en B-lymfocyten, betrokken bij de immuunreactie van het lichaam, uit "rustende" witte bloedcellen.
Beta-glucanen
Deze stoffen, die net zoals uncaria je "natural-killer-cellen" wakkerschudden en hierdoor je weerstand verhogen, vind je terug in o.a. Reishi-, Shiitakepaddestoelen en oesterzwammen.
Pelargonium
Deze stof wordt verkregen uit de wortels van de geraniumplant. Het doet dienst bij het verlichten van de symptomen van een verkoudheid en ontstekingen van luchtwegen.
Koninginnebrij
Dit product dat door werkbijen wordt aangemaakt bevat onder meer vitaminen B, ijzer en aminozuren. Vandaar zijn herstellende en beschermende eigenschappen tegen virale en bacteriële infecties. Wanneer je ziek bent, bevordert koninginnenbrij het herstel. Het geeft je tenslotte ook extra energie. Het is verkrijgbaar in vloeibare vorm of in vaste vorm.
Vlierbes
Extracten van deze bes bevatten werkzame stoffen die de weerstand verhogen en antivirale eigenschappen bezitten. Hierdoor kan je dus de kans op griep verminderen. Onderzoek toont ook dat wanneer je de griep al hebt, behandeling met vlierbes-extract de symptomen vermindert en je sneller van je griep verlost bent. Daarnaast helpt het ook bij alle luchtweginfecties. Het is verkrijgbaar als voedingssupplement in de vorm van capsules en als siroop.
Tijm
Je kent het waarschijnlijk wel als een kruid dat in eten verwerkt wordt. Maar niet enkel op culinair gebied wordt dit kruid gewaardeerd, ook in de (alternatieve) geneeskunde wordt het gebruikt, onder andere bij verkoudheden en hoesten. De olie die men uit het kruid verkrijgt, lost het slijm op, onderdrukt het hoesten en vergemakkelijkt zo het ademhalen. Daarnaast heeft het ook een ontsmettende werking. Ten slotte versterkt het de natuurlijke afweer. Je kan het verkrijgen in olievorm (om te verdampen) en in capsules. 
Vitamine C
Omdat vitamine C een antioxidant is, beschermt het onze goede lichaamscellen tegen aanvallen van buitenaf. Wanneer je voldoende reserve van vitamine C hebt opgebouwd zal je infectie minder ernstig zijn en de duur van de ziekteperiode zal ook korter zijn. Wanneer je de griep hebt en dan pas begint met vitamine C zal het geen of weinig effect hebben. Je vindt vitamine C terug in de voeding (citrusfruit, aardappelen, groenten,…), maar daarnaast kan je het ook als voedingssupplement innemen.
Vitamine D
Ook de zonnevitamine genoemd. Dit supplement helpt ons een goede werking van het immuunsysteem te behouden. Lees ook zeker de gezondheidstip die we speciaal aan vitamine D hebben geweid.

OPGELET
Bij gebruik van plantaardige producten dient men ook voorzichtig te zijn. Wisselwerkingen tussen kruiden kunnen ook gepaard gaan met ongewenste of gevaarlijke gevolgen. Je kan ten rade gaan bij je apotheker, therapeut of huisarts als je meerdere plantaardige producten gebruikt of wanneer je niet zeker bent van de dosis. Ook bij langdurig gebruik van vitaminen of plantaardige middelen is het aangeraden dit bij je apotheker te melden. Er is eveneens niet voor alle producten bewijs van hun werkzaamheid bij mensen.