Logo Assent Farma

VITAMINE D

VITAMINE D

Tot voor kort werd vitamine D vooral geadviseerd omwille van zijn rol bij de opbouw van het skelet en de tanden. Meer recent onderzoek bracht echter aan het licht dat de functie van vitamine D lange tijd onderschat is geweest. Vitamine D beïnvloedt de spierfunctie en speelt ook een belangrijke rol bij de hersenwerking, de gemoedstoestand en het immuunsysteem. Mogelijke symptomen van een vitamine D-tekort zijn zwakke beenderen (botontkalking), lusteloosheid, chronische vermoeidheid, angstaanvallen, spierkrampen, gewrichtspijn, bloedend tandvlees en in erge gevallen bijschildklier- en hartproblemen. Onze voeding bevat twee vormen van vitamine D: hoofdzakelijk vitamine D3 (cholecalciferol) en een klein beetje vitamine D2 (ergocalciferol). Vitamine D3 vind je in vis, melk en eieren. Vitamine D2 komt sporadisch voor in paddenstoelen. In het lichaam is vitamine D3 veel beter fysiologisch werkzaam en minstens drie keer zo goed als vitamine D2.
Vitamine D wordt ook de "zonnevitamine" genoemd omdat onze huid vitamine D3 aanmaakt onder invloed van ultraviolet B-straling op het 7-dehydrocholesterol. De blootstelling aan UV-licht is cruciaal om een voldoende vitamine D-gehalte bij de mens te verzekeren. Dagelijks een halfuurtje in de zon vertoeven wordt daarom warm aanbevolen. Tijdens de donkere seizoenen lukt dit uiteraard niet zo goed en dan is een vitamine D3-supplement voor de meeste mensen absoluut noodzakelijk. Diverse bronnen vermelden een vitamine D-tekort bij maar liefst 80 % van de bevolking tijdens de winter. Ook bij zwangere vrouwen worden regelmatig tekorten vastgesteld met vertraagde groei of skeletafwijkingen bij de baby tot gevolg. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D3 bedraagt voor personen (m/v) van 0-10 jaar, 400 IE; van 11-70 jaar, 600 IE en voor 70-plussers, zwangere en zogende vrouwen, 800 IE (HGR, 2015). Een langdurige inname van vitamine D is voor iedereen bijzonder veilig. De maximale toelaatbare dagelijkse inname voor vitamine D3 of cholecalciferol bedraagt voor personen (m/v) van 0-10 jaar, 1000 IE en voor personen (m/v) van meer dan 10 jaar, 2000 IE (HGR, 2015).
Wij adviseren jullie qua supplement ook vitamine D3 die opgelost is in een olie om de opname te verhogen. Een handig druppelsysteem is bovendien ideaal voor het ganse gezin.
Let op: vitamine D3 mag je nooit meekoken met voedsel!

Samengevat zijn de gezondheidseigenschappen van vitamine D3:

1) bevordert de opname van calcium wat leidt tot een goede botaanmaak en behoud van sterke botten
2) ondersteunt het afweersysteem
3) houdt uw spieren in goede conditie en kan spîerkrampen verhinderen
4) helpt u tanden sterk te houden
5) beschermt u tegen kanker
6) draagt bij aan een goed gevoel

Een vitamine D3 supplement is aan te raden aan:

1) iedereen tijdens de wintermaanden
2) opgroeiende kinderen
3) personen die veel binnenshuis verblijven
4) mensen met een donkere huidskleur (genetisch tekort)
5) ouderen in zorginstellingen
6) zwangere vrouwen
7) vegetariërs en veganisten
8) vanaf de geboorte en gedurende de hele kindertijd