Logo Assent Farma

Vitamine B1 tot B12

Vitamine B1 tot B12

Vitames hun werking en hun natuurlijke bronnen

1. Vitamine B1

Vitamine B1 of thiamine is een wateroplosbaar vitamine. Het is een belangrijk vitamine voor de slijmvliezen en voor de verwerking van vet, eiwit en koolhydraten. Zonder vitamine B1 kan het lichaam de andere vitaminen uit de B-groep niet goed benutten. 

Je vindt het in: melk, wei, kaas, lever, eieren, volkorenmeel, lijnzaad, biergist. In de winter vind je vitamine B1 in scheuten, groene kool, bloemkool, rode bieten, pompoenen en peren. 

2. Vitamine B2

Vitamine B2 of riboflavine is een wateroplosbaar vitamine die voor een deel zelf door het lichaam wordt aangemaakt. Een tekort komt niet zo vaak voor. Deze vitamine is belangrijk voor de huid en voor de energiehuishouding.

Je vindt het in: lever, gist, tarwekiemen. In de winter vind je het in tarwekiemen, koolrabi, champignons, sojabonen, linzen, peterselieblad, spinazie, waterkers, duindoornbessen.

3. Vitamine B3

Vitamine B3 of niacine is belangrijk voor de stofwisseling, de huid, hersenenverbindingen, zenuwen. 

Je vindt het in:  vlees, lever, vis (sardientjes, makreel, heilbot), apennootjes, gedroogde paddenstoelen. In de winter vind je het in mierikswortelscheuten, groene kool, aardpeer. 

4.Vitamine B5

Vitamine B5 of panthoteenzuur is belangrijk voor de stofwisseling, groeiprocessen, hormoonopbouw, haargroei.

Je vindt het in : zeer veel levensmiddelen. Een gebrek treedt zelden op. 

5. Vitamine B6

Vitamine B6 of Pyridoxine is belangrijk voor de eiwittenstofwisseling, leverstofwisseling, zenuwen, bloedlichaampjes, groei en weerstand. 

Je vindt het in: deze vitamine komt veelvuldig voor maar vooral in sojabonen, natuurrijst, zalm, sardienen, makreel, bananen. In de winter vind je het vooral in walnoten, linzen, groene kool, bloemkool, rode bieten, uien, selderie, pastinaak, pompoenen en appelen. 

6. Vitamine B9

Vitamine B9 of Foliumzuur is belangrijk voor de celopbouw en celdeling, opbouw van rode bloedlichaampjes in het beenmerg, alle groeiprocessen (vooral ook bij zwangerschap). 

Je vindt het in: biergist, lever, noten, andijvie, venkel, eieren, groene groenten zoals erwten, augurken en spinazie, tomaten, vruchten zoals aardbeien, sinaasappelen, mandarijnen, kersen, druiven, volkorenproducten en melkproducten. In de winter vind je het in tarwekiemen, walnoten, groene kool en bloemkool, broccoli, chinese kool, veldsla, spinazie, uien, witloof, pastinaak en peren. 

7. Vitamine B12

Vitamine B12 of cobalamine is wateroplosbaar en is belangrijk voor het hele zenuwstelsel, bloedopbouw in het beendermerg, stofwisseling in de hersenen, psychisch welzijn. Vegetariërs hebben vaak een tekort van vitamine B12 en nemen hiervoor dan een supplement in.

Je vindt het in: vlees, vis (oesters, makreel, haring, forel, zalm), kaas (Camembert, Brie en Edammer). In de winter vind je het in alfaalfascheuten en spirulina.