Logo Assent Farma

Luizen en neten

Luizen en neten

Naar jaarlijkse gewoonte zorgt de hoofdluis regelmatig voor problemen bij schoolgaande kinderen.

Luizen zijn onschadelijke, maar hardnekkig en opdringerige beestjes. Ze komen vaak voor in gemeenschappen, zoals vb. in scholen. Zelfs met een perfecte hygiëne kan men luizen krijgen. Belangrijk is: “Hoe sporen we luizen en neten op EN hoe pakken we het probleem aan?”

Hoofdluizen voeden zich met bloed van de gastheer (in dit geval het kind), hierbij prikken ze door de hoofdhuid. Deze prikjes zorgen voor een lokale ontstekingsreactie, die zorgt voor jeuk. Wanneer kinderen klagen over een jeukende hoofdhuid, kan men beste een controle van de haren uitvoeren. Men kamt hierbij door de vochtige of droge haren met een luizenkam. Indien je hierbij levende luizen ziet of neten, de eitjes van de hoofdluis, die niet van de haren afglijden kan je met zekerheid stellen dat het kind hoofdluizen heeft.

De cyclus van de luis

Volwassen wijfjes leggen eitjes, neten genaamd. Na acht tot tien dagen komen deze neten uit, ontpoppen zich tot larven en groeien uit tot volwassen luizen.

Luizen kunnen niet springen of vliegen, maar gaan makkelijk over van de ene persoon op de andere door rechtstreeks lichaamscontact of uitwisseling van mutsen, sjaals, kammen en borstels in de schoolomgeving.


Luizen zijn parasieten, welke zich razendsnel vermenigvuldigen. Belangrijk is dus om de luizen en neten snel en efficiënt te behandelen. Een goed product moet zowel de luizen als de neten doden. Klassiek word of werd gebruik gemaakt van neurotoxische insecticiden, maar door toenemende resistentie werden veel van deze producten vervangen door middelen die de luizen verstikken zoals dimeticon en plantaardige oliën. Deze “natuurlijke”, verstikkende middelen verstoppen de ademhalingsopeningen van de luizen, neten en larven, waardoor deze sterven. De meer natuurlijke middelen zijn minder agressief voor de hoofdhuid van de kinderen en zijn even effectief.

Nog enkele tips voor een doeltreffende behandeling:

 

  • Alle mensen die samenwonen, moeten behandeld worden, indien ze besmet zijn.

  • De producten moeten in een voldoende hoeveelheid aangebracht worden om het haar voldoende en volledig te doordringen tot aan de hoofdhuid waar de luizen zich bevinden. Neem zorgvuldig de bijsluiter van het luizenproduct door.

  • Laat het product voldoende lang inwerken.

  • Was het haar en kam het daarna met een luizenkam om de neten te verwijderen. TIP: Breng, na het wassen, conditioner aan op lange haren, dit vergemakkelijkt het kammen.

  • Controleer het haar na 2 tot 4 dagen en herhaal de behandeling indien er nog luizen te zien zijn.

  • Geef stelselmatig een tweede behandeling met hetzelfde product 7 à 10 dagen na de eerste om de larven die uit de niet-gedode neten kwamen, te verwijderen en controleer opnieuw 12 dagen na de eerste behandeling.

  • Vergeet niet de noodzakelijke aanvullende maatregelen: alle voorwerpen die neten kunnen bevatten en die de behandeling kunnen verdragen, moeten gewassen worden op minstens 60°C (kammen, borstels, kleren, linnengoed, sjaals, hoofdsteunen,...) Voorwerpen die niet op meer dan 60°C in de machine mogen worden gewassen, worden best bewaard in een hermetisch afgesloten zak gedurende 3 dagen.

  • Vertel de kinderen dat ze geen sjaals, mutsen, kleren, ... mogen uitwisselen
  • Informeer de school zodat besmetting en her-besmetting kan worden voorkomen.