Logo Assent Farma

Lopen

Lopen

Hydratatie

Of je nu competitief of recreatief sport, de basis voor elke sporter is "drinken". In normale sportomstandigheden wordt aangeraden steeds 0,5 liter per uur te drinken. Je verliest tijdens het sporten niet alleen vocht, maar via zweet ook veel zouten. Zorg dus voor een dorstlesser die de opname van water vergroot tijdens het sporten door aanvoer van extra zouten, zoals natrium en kalium.

Hoe gebruik ik de dorstlesser tijdens het lopen?

Voor lopers is het vooral belangrijk om op het juiste moment te drinken. Het is aan te raden om voor en tijdens het lopen te drinken, zeker bij warm weer of als je meer dan 1 uur loopt. De enige vereiste is dat je drinkt in kleine hoeveelheden. Zo vermijd je een opgeblazen gevoel tijdens de inspanning. Per uur lopen wordt aangeraden om 0,5 liter isotone dorstlesser te drinken. 

Energievoorziening

Je verbrandt tijdens een uur intensief sporten gemiddeld 60 gram koolhydraten. Als deze niet aangevuld worden, treedt vermoeidheid op. Nutri-gels bevatten de nodige koolhydraten om je energiereserves op peil te houden. De driefase (korte ,middellange en lange keten ) suikers in de meeste nutri-gels zorgen voor een gespreide energietoevoer. Energy-bars zijn meestal licht verteerbare repen met een goede verhouding koolhydraten, eiwitten, vet en vezels. 

Recuperatie

Draag ook na het sporten zorg voor je lichaam! Na een intensieve sportinspanning zijn je spieren vermoeid. Extra koolhydraten zorgen voor een aanvulling van de energiereserves, terwijl eiwitten de spiermassa helpen in stand houden en zo bijdragen tot een optimaal spierherstel. Ga jezelf niet volproppen na het sporten, maar kies voor een recuperatie-shake en/of een recovery bar.

Hoe voorkom ik krampen en verzuring?

Verzuring en krampen zijn de belangrijkste beperkende factoren tijdens het sporten en dan vooral bij duurinspanningen. Onderzoek toont aan dat BETA-ALANINE het melkzuur afbreekt. Hierdoor heb je langer en meer krachtuithouding. 

Eerste hulp bij koud weer

In de winter krijg je te kampen met de koude tijdens het lopen. Koude vingers, koude voeten, ... Het hoort er allemaal bij. Of niet? Hieronder geven we een aantal tips om de koude te bestrijden. 

  • Gebruik handschoenen. Hoe logisch het ook lijkt, veel sporters vergeten deze vaak te dragen.
  • Leg je handschoenen op de verwarming voor je aan je training begint.
  • Zorg dat je met warme handen aan je training begint.
  • Trek dunne onderhandschoenen aan. 
  • Zorg dat je gewone handschoenen niet te strak zitten. 
  • Beweeg je vingers af en toe. Zo stimuleer je de bloedsomloop naar je vingers.
  • Leg voor het sporten je schoenen en kousen op de verwarming. 
  • Zorg dat je je training start met warme voeten.
  • Gebruik een warme-voeten-crème of vaseline om je tenen of wreef (of zelfs je hele voet) mee in te smeren.
  • Vergeet bovendien niet om een muts te dragen tijdens het lopen! Warmte gaat immers grotendeels verloren via je hoofd. Met een muts op loop je veel minder kans om ziek te worden.