Logo Assent Farma

Hooikoorts natuurlijk behandelen

Hooikoorts natuurlijk behandelen

Niesbuien, jeukende of rode ogen, een loopneus,… in de lente wordt u een echte pollendetector!

Allergie is een abnormale reactie van het organisme op een stof die meestal goed verdragen wordt. Inderdaad, voor de meesten van ons vormt het inademen van pollen geen enkel probleem. Wanneer uw lichaam reageert, beschouwt uw immuunsysteem de pollen – verkeerdelijk – als potentiële agressors. Daarop komt een stof, histamine, vrij in het lichaam. Histamine veroorzaakt niesbuien, een prikkend en pijnlijk neusslijmvlies, oogirritatie, tranende ogen en soms conjunctivitis. De ontsteking komt binnen enkele uren op en zorgt voor overvloedige heldere neusloop, met periodes waarbij de neus verstopt is. Hierdoor bent u verplicht om via de mond te ademen. Deze situatie houdt aan gedurende de volledige periode waarin u blootgesteld bent aan de pollen die bij u de allergie veroorzaken.

Enkele tips en raadgevingen om u voor te bereiden én om de symptomen te beperken.

  • Beperk het contact met de plant(en) waar u allergisch aan bent. Vermijd wandelingen in velden en bossen, vooral op dagen met veel wind.
  • In het pollenseizoen worden uitstapjes in de namiddag het best vermeden. De pollenconcentratie in de lucht is dan namelijk op z’n hoogst.
  • Wanneer u in de auto zit houdt u best de ramen gesloten. Laat ook tijdig de pollenfilter van uw auto nakijken en vervangen indien nodig.
  • Verlucht ‘s morgens gedurende minstens een uur uw huis. Houd daarna de ramen en deuren gesloten voor de rest van de dag.
  • U kunt 2 keer per dag uw neus spoelen met fysiologisch serum.
  • Vermijd vervuilde lucht en rokerige ruimtes.
  • Plant geen soorten die bekend zijn om hun sterke allergenen (mimosa, notelaar, cypres, berk, els, es, liguster, haagbeuk, populier, wilg)
  • Vraag, indien mogelijk, aan iemand anders om het gras te maaien
  • Combinaties van allergie en bepaalde schimmels zijn mogelijk. Vermijd daarom om dode bladeren op te rapen.
  • Geef in je eigen tuin de voorkeur aan soorten waarvan het stuifmeel van de bloemen weinig allergiserend is (lila, hortensia, rhododendron, magnolia).

Reageer zeker vanaf het moment dat u de eerste hinder ondervindt, en voordat de allergische rhinitis de kans krijgt om te verergeren. Homeopathische middelen zullen, bij een acute aanval, de reactie van het lichaam op de pollen verminderen, waardoor de symptomen minder erg zullen doorkomen. Je kan ook een dieptebehandeling op basis van homeopathische middelen overwegen. Deze behandeling laat toe om, met verloop van tijd, uw gevoeligheid voor bepaalde pollensoorten te doen afnemen, en zelfs te doen verdwijnen. Deze behandeling is gebaseerd op het prikkelen van je allergisch afweersysteem met gepotentiëerde verdunningen van je allergenen. Hiernaast bestaan er ook klassieke middelen en plantaardige producten om je allergie te verlichten.