Logo Assent Farma

De rol van GABA bij stress, onrust en concentratiestoornissen

De rol van GABA bij stress, onrust en concentratiestoornissen

Ben je snel geprikkeld? Heb je last van slapeloosheid en blijft het maar malen in je hoofd? Dan heb je misschien GABA te kort. Dit stofje is onmisbaar als je tot rust wil komen. Denk je nu: ‘Wat is GABA’? No stress, we leggen het hier voor je uit.

GABA is...
Laten we starten met het technische gedeelte. GABA is een van de belangrijkste remmende neurotransmitters in het centrale zenuwstelsel en zit in verschillende perifere weefsels (1). Wat zijn neurotransmitters nu ook alweer? Neurotransmitters zijn de signaalstoffen binnen het zenuwstelsel. Het zijn stofjes waarmee zenuwcellen in je lichaam met elkaar kunnen communiceren. Door het proces van chemische synaptische overdracht stellen zij de hersenen in staat een heel aantal functies te vervullen.

 

Chemische synaptische transmissie gebeurt voornamelijk door het vrijkomen van neurotransmitters van presynaptische neurale cellen naar postsynaptische receptoren. Simpel gezegd: de zenuwcellen geven een neurotransmitter vrij in de synaps (dat twee zenuwcellen verbindt). Een andere zenuwcel neemt de neurotransmitter vervolgens op via zijn receptor. Voorbeelden van neurotransmitters zijn GABA, serotonine, adrenaline, noradrenaline, glutamaat, dopamine, enz. Veranderingen in de niveaus van specifieke neurotransmitters zijn waargenomen bij diverse neurologische aandoeningen, waaronder de ziekte van Parkinson, schizofrenie, depressie en de ziekte van Alzheimer (2).

Oké, en wat is GABA nu precies?
GABA is, vrij vertaald, het stofje dat we nodig hebben om tot rust te komen. Het is met andere woorden een kalmerende neurotransmitter. Hoe weet je of je een GABA tekort hebt? Wel, dit zijn alvast enkele symptomen van verlaagde GABA concentraties:

- Je blijft malen
- Je slaapt moeilijker in of hebt slaapproblemen
- Je hebt angstgevoelens
- Je kan je moeilijk concentreren
- Je bent onrustig
- Je bent gevoelig aan stress
- Je bent gevoelig aan overprikkeling

De neurotransmitter GABA wordt dan ook vooral gelinkt aan neuropsychiatrische aandoeningen en wordt voornamelijk gebruikt bij de behandeling van angststoornissen, epilepsie, stress, slapeloosheid, spasticiteit, agressief gedrag en andere pathofysiologische aandoeningen en ziekten (3). Tot 40 procent van alle synapsen in het centraal zenuwstelsel werken trouwens voor GABA. GABA receptoren worden gevonden in zowat elk gebied van de menselijke hersenen.

Hoe wordt GABA aangemaakt?
GABA kan zowel door het eigen lichaam aangemaakt worden als via de voeding worden opgenomen. Ook het darmmicrobioom kan zorgen voor de aanmaak van GABA (4). We kunnen dus niet genoeg benadrukken hoe belangrijk een gezonde darmflora is. En rust… Want chronische stress speelt een cruciale rol in de afname van de hoeveelheid GABA in de hersenen (5). Net als bij het ouder worden de aanmaak van GABA afneemt.
 
Hoe maak je dan meer GABA aan? Eet en leef gezond, zorg voor rust, beweeg en let erop dat je voldoende vitamine B6 en magnesium inneemt… die zijn belangrijk voor de aanmaak van GABA (6). Nog een laatste tip: bij slaapproblemen of piekeren kan je GABA innemen als supplement, zowel ’s morgens als ’s avonds gecombineerd met magnesiumbisglycinaat. Die heeft eveneens een invloed op de NMDA-receptor. Heb je vragen over GABA? Voel je je moe, angstig of prikkelbaar? Ervaar je een van de andere symptomen van een GABA tekort? Neem dan gerust contact met ons op.