Logo Assent Farma

Afbouw slaapmedicatie terugbetaald vanaf 1 februari 2023

Afbouw slaapmedicatie terugbetaald vanaf 1 februari 2023

Vanaf 1 februari kan je apotheker je een nieuwe dienst aanbieden voor het afbouwen van je slaapmedicatie. Het afbouwprogramma kan sinds 1 februari 2023 worden aangeboden in de apotheek, zij het enkel op voorschrift van je arts. Nadat hij je de nodige informatie heeft gegeven, zal je huisarts je een voorschrift en een formulier bezorgen dat hij samen met jou invult en ondertekent. Vervolgens bezorg je dit document aan je apotheker, die het op zijn beurt ondertekent. 

Het zit het afbouwprogramma in elkaar? 

Je apotheker maakt magistrale bereidingen op basis van de slaapmedicatie die je gebruikt. Hij zal je bereidingen met een steeds kleinere dosis afleveren, zoals afgesproken met je arts. Er zijn 3 mogelijke afbouwschema's; de dosis van je slaapmedicatie kan langzaam of snel worden afgebouwd, afhankelijk van je specifieke behoeften. 

  •  5 stappen?: 100?% - 80?% - 60?% - 40?% - 20?% 
  • 7 stappen?: 100?% - 80?% - 60?% - 40?% - 30?% - 20?% - 10?% 
  • 10 stappen?: 100?% - 90?% - 80?% - 70?% - 60?% - 50?% - 40?% - 30?%- 20?%- 10?% 

Je apotheker zal je daarnaast een initiatiegesprek en een opvolggesprek aanbieden, waarin hij je alle nodige informatie en uitleg over het afbouwprogramma zal geven. Je kan ook bij je apotheker terecht met al je vragen en om eventuele problemen te bespreken.  

Het lang duurt het afbouwen?  

Elke stap kan 10, 20 of 30 dagen duren. Daarnaast kan je huisarts 2 stabilisatieperiodes van elk 30 dagen voorschrijven, als jij en je lichaam meer tijd nodig hebben. Tijdens die periodes blijft je dezelfde dosis per capsule krijgen als bij de vorige stap.  

Het snelste schema voorziet in een afbouwperiode van 50 dagen (5 stappen van elk 10 dagen), en het langzaamste duurt 360 dagen (10 stappen van elk 30 dagen + 2 stabilisatieperioden). Je arts bepaalt in overleg met jou de snelheid van je afbouwprogramma. 

Het snelste afbouwschema duurt 50 dagen, het traagste bijna een jaar.

Hoeveel kost het? 

De begeleiding van je apotheker en de magistrale bereidingen, worden terugbetaald door het RIZIV. Je hoeft enkel je gebruikelijke medicatie te betalen, omdat je apotheker daarmee de capsules bereidt die aan je afbouwschema zijn aangepast. Het goede nieuws is dat hij in de loop van het afbouwprogramma steeds minder medicatie zal gebruiken. Ook je kosten nemen dus geleidelijk af.  

Wil je meer weten over die nieuwe dienst voor het afbouwen van slaapmedicatie? Aarzel niet om er over te praten met je arts of je apotheker!