Logo Assent Farma

Haaruitval bij vrouwen en mannen

Haaruitval bij vrouwen en mannen

Haaruitval

Vrouwen

Een schrik van vele vrouwen is het dun worden van de haren en een kapsel waardoor de hoofdhuid te zien is. Zeker na de menopauze merken veel vrouwen dat hun haren niet langer de dikte hebben van vroeger. 

Een eerste oorzaak van overmatige haaruitval bij vrouwen is een erfelijke aandoening. Haarzakjes die gevoelig zijn voor het hormoon DHT, verkorten de levenscyclus van de haren. Een normale levenscyclus van een haar is 4 tot 6 jaar en een haarzakje waaruit een haar ontstaat kan ongeveer 25 maal een nieuwe haar produceren. Als men weet dat door de gevoeligheid van de haren voor het hormoon DHT de levenscyclus kan verkort worden tot 4 -12 maanden, dan is het ook duidelijk waarom de haren bij het ouder worden een stuk dunner zijn.

Door dit proces op tijd te herkennen kan men de overblijvende haren behoeden voor een verkorte levenscyclus en kan men het dunner worden van de haren voor een groot stuk vertragen.

Andere oorzaken van haarverlies kunnen zijn;

  • extreme stress-situaties, vermageren, emotionele problemen, ...
  • Hormoonveranderingen zoals bv. bij bevallingen
  • ziekte, hoge koorts, infecties, alcoholmisbruik, ongeval,...

De haarwortel stopt met groeien en trekt zich versneld terug in de rustfase van de haargroeicyclus. De haren vallen dan ook sneller uit. Meestal groeien de haren na 6 maanden weer normaal terug.

Vitaminen en mineralen kunnen de haargroei stimuleren en de haren gezonder en glanzender maken. Maar bij extreem haarverlies is het toch aan te raden om een dokter te raadplegen.

 

Mannen

Heel veel mannen krijgen last van erfelijke kaalheid. Deze vorm van kaalheid kan gedeeltelijk voorkomen worden door medicatie. Maar ook zoals bij de vrouwen kunnen mannen haaruitval krijgen als gevolg van stress-situaties en ziekte. Een juiste diagnose door de arts is belangrijk!