Logo Assent Farma

GEMMOTHERAPIE

GEMMOTHERAPIE

Gemmotherapie: het welzijn dankzij de knoppen

Wat is de gemmotherapie ?

De gemmotherapie is een tak van de fytotherapie. Deze natuurlijke therapie maakt gebruik van de eigenschappen van de embryonale plantaardige weefsels in hun groei : de knoppen en jonge scheuten van bomen en struiken. Men kan haar omschrijven als de cellulaire energetische globale fytotherapie. Historisch beschouwd is het in de middeleeuwen dat men begonnen is de knoppen te gebruiken voor therapeutische doeleinden onder de invloed van de filosofie van de alchemie. De oude farmacopees vermeldden meer bepaald het gebruik van de knoppen van de populier bij de bereiding van de populierenzalf en de knoppen van den voor de bereiding van aftreksels van kruiden en een borstsiroop. Het is in de jaren zestig dat de gemmotherapie gecreëerd werd door Pol Henry, een Belgische homeopaat. Hij heeft de resultaten van zijn onderzoeken en klinische tests gepubliceerd in 1970 en heeft deze nieuwe therapie de« phytoembryotherapie » genoemd. Deze discipline werd hernomen en ten volle ontwikkeld door Dr. Max Tétau, die haar de naam « gemmotherapie » gaf, waarbij de oorsprong van de naam komt van het woord « gemmae », « knop » in het Latijn. 

Wat is een geconcentreerd moedermaceraat van knoppen ?

De knoppen worden verzameld in de lente op het sleutelmoment van hun natuurlijke ontwikkelingscyclus en worden in vers maceraat gedompeld gedurende vele weken in een mengeling van water-alcohol-glycerine. Het verkregen extract draagt de naam van geconcentreerd moedermaceraat omdat het geen enkele verdunning ondergaat. Deze techniek laat toe alle weldaden en vitale energie aan de knoppen te onttrekken. Elk element van de maceraatmengeling heeft een specifieke rol : het water onttrekt minerale zouten, vitamines, flavonoïden… ; de alcohol extraheert de alcaloïden, de heterosiden… en de plantaardige glycerine onttrekt de flavonoïden, fenolen enz. 

De rijkdom van de knoppen

Talrijke actieve bestanddelen die vervat zijn in de knop zijn niet noodzakelijk aanwezig in de volwassen plant of dan toch in mindere mate. De knop, bestaande uit embryonale weefsels, bevat alle vitale geconcentreerde energie en de actieve beginselen die noodzakelijk zijn voor de ontwikkeling van de plant in wording. De knop alleen omsluit de eigenschappen van de bloemen, van de vruchten en van de bladeren, wat de grote doeltreffendheid van de werking van de knoppenextracten verklaart. De knop is in een zin de geconcentreerde « totum »van de plant. Binnenin de knop onderscheidt men miniature blaadjes en stengels, evenals de aanzet van bloemen. De embryonale weefsels die de knop uitmaken, bevatten het hele genetische patrimonium van de toekomstige plant. Deze plantaardige weefsels zijn rijk aan nucleïnezuren, aminozuren, fytohormonen, vitaminen, oligo-elementen, mineralen en sap . Geoogst net vóór de ontluiking van de knop bewaart hij zijn puurheid en zijn kracht. Veroudering en aanvallen zoals vervuiling en pesticiden worden hem bespaard. Elk organisch leven bevat in de eerste levensfase een vitaliteit die veel groter is dan in de latere fase. De externe lagen van de knop beschermen hem tegen externe elementen.

Waar de fytotherapie één deel van de volwassen plant gebruikt, gebruikt de gemmotherapie de embryonale weefsels in volle ontwikkeling. De remedies omsluiten alle eigenschappen van de plant, dit wil zeggen tegelijkertijd de eigenschappen van de bloemen , de bladeren, de vruchten, de schors en de wortels. Aldus bezit het geconcentreerde moedermaceraat van de knoppen van de linde (TiliaTomentosa) de sedatieve eigenschappen van de bloemen maar eveneens de depuratieve en diuretische kenmerken van de schors. Hetzelfde geldt voor het knoppenextract van de meidoorn (Crategus oxyacantha) die de eigenschappen van de vrucht (werking op de hartspier) en van de bloem (werking op het hartritme) bevat.

Men begrijpt zoveel beter waarom de knop overvloeit van zoveel rijkdommen, hij bevat alle schatten van de bloem EN van het blad EN van de vrucht EN van de stengel… het geheel in één knop. 

Een natuurlijke therapie veilig in gebruik

De gemmotherapie is een innoverende vorm van fytotherapie die toegankelijk is voor alle leeftijden, aan te raden voor kinderen, baby’s en zelfs voor de zwangere vrouw, mits inachtname van bepaalde beperkingen. Voor een optimaal resultaat raden wij aan de druppels van het geconcentreerde moedermaceraat buiten de maaltijd in te nemen, direct onder de tong. Houd het maceraat enkele seconden in de mond alvorens het in te slikken. Men kan de druppels ook oplossen in een beetje honing of water.

Over het algemeen is de posologie als volgt :

- Volwassenen : 5 tot 15 druppels per dag (Starten met 5 druppels en vermeerderen met één druppel per dag tot het gewenste effect bereikt is).

- Kinderen vanaf 3 jaar : 1 druppel per dag per levensjaar (Bijvoorbeeld : een kind van 4 jaar krijgt 4 druppels per dag).

Voor een maximale doeltreffendheid bevelen wij aan niet meer dan 2 complexen per dag te nemen aangezien een complex al 3 of 4 knoppen bevat. Indien u genoodzaakt bent 2 complexen per dag te nemen, neem hen dan naargelang de mogelijkheid op verschillende momenten van de dag. Het is ook mogelijk de innames te alterneren en één complex op de even dagen en het andere op de oneven dagen te nemen.

Vóór elke behandeling is het raadzaam het advies in te winnen van een arts of andere gezondheidsprofessioneel. Onze wetenschappelijke infodienst is eveneens ter beschikking voor elk bijkomend advies.

Tegenaanwijzingen :

Er zijn geen algemeen bekende tegenaanwijzingen bij de inname van gemmotherapieremedies.

Tijdens de eerste 3 maanden van de zwangerschap, zal de zwangere vrouw de complexen en unitairen van gemmotherapie op aanbeveling van gezondheidsprofessionelen nemen nemen.

De zwangere vrouw mag geen knoppen innemen die een hormonale werking hebben, als daar zijn framboos, rode bosbes, sequoia, eik . Wij raden aan iedereen die anticoagulantia (bloedverdunners) of medicatie voor het hart neemt, om zijn arts te consulteren om de adequate dosis te bepalen .

WAT BETEKENT BIOLOGISCHE LANDBOUW ?

De biologische landbouw is een productiewijze die de nadruk legt op het hanteren van biologische of mechanische landbouwtechnieken in plaats van synthetische chemische producten te gebruiken: "Biologische landbouw is een holistisch productiebeheersysteem dat de gezondheid van het agrosysteem bevordert, met inbegrip van de biodiversiteit, de biologische cycli en de biologische bodemactiviteit".

Voor plantaardige biologische productie is het van belang dat de teelt grondgebonden is; daarnaast is elk gebruik van synthetische chemische meststoffen en pesticiden verboden.