Logo Assent Farma

Burn-out

Burn-out

Wie te lang onder fysieke, psychische of emotionele druk staat – een voortdurende toestand van stress dus – kan volledig uitgeput geraken. Op dat moment gebruiken we immers al onze reserves op. Een normaal werk- en levensritme levert voor de meeste gezonde mensen geen problemen op. Wanneer de balans tussen werk en ontspanning niet in evenwicht is, kunnen we overspannen geraken. Natuurlijk is dit per individu verschillend. De belasting kan te groot worden als bijvoorbeeld te veel uren wordt gewerkt, de taken te zwaar zijn, de verantwoordelijkheid te groot is of de werksfeer niet prettig is. Blijft de te grote belasting te lang bestaan, dan bestaat de kans op overwerktheid. Tegenwoordig wordt dit vaak aangeduid met de term “burn-out”.

Een burn-out komt tegenwoordig steeds vaker voor, ook al op jonge leeftijd. Het is dus eigenlijk een vorm van emotionele en fysieke uitputting. Vooral mensen die emotioneel veel van zichzelf geven zijn vaak het slachtoffer. 

Hoe een burn-out herkennen?

Een burn-out uit zich meestal in lichamelijke en geestelijke klachten, zoals vermoeidheid, spierzwakte, overgevoeligheid voor allerlei prikkels, een verminderde weerstand, slapeloosheid en neerslachtigheid. Meestal hebben deze personen geen plezier meer in hun werk. 

Een burn-out verhinderen

Als je reserves afgenomen zijn, vermindert je stressbestendigheid en ben je dus minder goed opgewassen tegen spanningen. Draag daarom zorg voor je lichamelijke en geestelijke conditie.

  • Neem voldoende rust, slaap en ontspanning.
  • Zorg voor een gezonde en evenwichtige voeding.
  • Krop problemen niet op, maar praat ze uit.
  • Vermijd fysieke, psychische of emotionele overdruk.
  • Ga dagelijks de frisse buitenlucht in en verbeter eventueel je ademhalingstechniek. 

Voedingsadvies

Vooral de vitaminen uit de B-groep zijn belangrijk voor het zenuwstelsel. Deze vitaminen vind je onder meer in volkorenproducten en biergist. Vermijd geraffineerde producten, die van wit meel gemaakt zijn, omdat daaruit veel van deze vitamine B is verwijderd. 

Ook mineralen vormen een belangrijk onderdeel van een evenwichtige voeding. Groenten en fruit, bij voorkeur biologisch geteeld, zijn rijk aan mineralen.

Natuurlijke hulpmiddelen

Er bestaan veel natuurlijke produkten en voedingssupplementen die kunnen bijdragen aan het handhaven van een gezonde geest in een gezond lichaam. Adaptogene planten , zoals rhodiola, ashwaganda, curcuma of Siberische ginseng , helpen je je stressbestendigheid te verhogen.