Logo Assent Farma

ARTROSE

ARTROSE

Gevoelige gewrichten kunnen erg vervelend zijn en heel wat last veroorzaken in het dagelijkse leven. De gewrichten voelen stijf en stram aan en bepaalde bewegingen zijn lastig en lukken moeilijker. Artrose of afbraak van het kraakbeen tussen de botten is het eindstadium van kraakbeendegeneratie of kraakbeenverlies. Een gewricht bestaat uit twee boteinden, die ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Deze boteinden zijn bekleed met kraakbeen dat een soort schokdempende kussentjes vormt en ervoor zorgt dat de botuiteinden soepel kunnen bewegen ten opzichte van elkaar. Artrose betekent in feite dat er sprake is van kale botvlakken. In de volksmond spreekt men van slijtage van het gewricht. Het kraakbeen neemt af in dikte en kwaliteit. Minder kraakbeen zorgt ervoor dat het gewricht schokken minder goed kan opvangen. 

Deze conditie van het gewricht gaat gepaard met pijnklachten en functieverlies.  Er worden krakende of knarsende geluiden beschreven en er zijn opstartklachten op basis van stijfheid, vooral in de ochtend of na een langdurige zitperiode. Krakende gewrichten geven echter geen indicatie over hoe erg de artrose is. Zonder behandeling zijn de klachten en beperkingen langzaam progressief. De klachten beginnen met pijn die geleidelijk ontstaat en stijfheid. Vervolgens kan verlies van beweeglijkheid ontstaan en eventueel zwelling van het gewricht. Als niets wordt gedaan, betekent het natuurlijk beloop dat het gewricht steeds stijver wordt. Men spreekt dan van een ankylose. Als dit uiteindelijk ontstaat, is de pijn vaak weer verminderd of soms zelfs geheel verdwenen maar is ook sprake van een ernstig functieverlies.

Er bestaan twee vormen van artrose, namelijk primaire artrose waarbij geen echte oorzaak gekend is en secundaire artrose met een duidelijke oorzaak. Bijvoorbeeld artrose als gevolg van een operatie, een breuk, beschadigde meniscus, een erfelijke afwijking,... Artose komt meestal voor in de knie, de heup, de handen, de nek of de onderrug.

Oorzaken:

De voorraad kraakbeen in de gewrichten aan het eind van onze groei is de voorraad waarmee we het uiteindelijk ons hele leven moeten doen en daar moet dus voorzichtig mee worden omgegaan. Als het kraakbeen beschadigd raakt, is er nauwelijks tot geen tendens tot natuurlijk herstel! In de eerste plaats kan overgewicht tot gevoelige gewrichten, zoals de knieën, enkels en heupen leiden. Ook een chronische overbelasting van de gewrichten, bijvoorbeeld bij intensieve sporten of zware fysieke arbeid, kunnen gevoelige gewrichten veroorzaken. Gewrichten die voordien beschadigd werden, bijvoorbeeld door een sportletsel, zijn bovendien extra gevoelig.

Daarnaast kunnen gevoelige gewrichten het gevolg zijn van een degeneratie van het gewrichtskraakbeen, waardoor het kraakbeen dunner wordt en uiteindelijk verdwijnt. Als gewrichten ontstoken zijn, zal de afbraak van kraakbeen in de gewrichten trouwens sneller gaan en ook in dit geval zullen de gewrichten minder soepel zijn.

Ondanks het feit dat gevoelige gewrichten bij iedereen kunnen voorkomen, kan ook erfelijkheid een rol spelen bij de ontwikkeling van stramme en stijve gewrichten. Tenslotte hebben vrouwen twee maal zoveel kans om artrose te krijgen dan mannen, stijgt het risico met de leeftijd en wordt de kans aanzienlijk groter na de menopauze.

Behandeling:

Je kan de aanmaak van kraakbeen in de gewrichten bevorderen of supplementeren met bv. glucosamine, chondroïtine, collageen, hyaluronzuur of organisch silicium. Dit helpt bij de smering van de gewrichten zelf. Glucosamine en Chondroïtine worden door het lichaam gebruikt bij de opbouw van kraakbeen. Bovendien heeft glucosaminesulfaat een pijnstillende werking, vermindert de spierstijfheid en verbetert de functie van het gewricht. NC2 of natief collageen 2 vermindert de afbraak van het kraakbeen, waardoor de lichaamsstructuur behouden blijft.

Daarnaast bestaan er ook weldoende plantextracten zoals duivelsklauw, boswellia of curcuma die de pijn op een natuurlijke manier verlichten en bijdragen tot meer soepelheid . Een sterke combinatie dus, waarmee je soepel blijft bewegen.

Artose is niet omkeerbaar, maar wel controleerbaar.

Als het gewricht niet dik, warm of rood is, dan doe je er goed aan om in beweging te blijven. Door voldoende te bewegen voorkom je dat de spieren stijf worden en zal de pijn afnemen. Begin steeds voorzichtig en breidt het bewegen steeds uit. Begin bijvoorbeeld met wandelen, fietsen of zwemmen. Worden de klachten erger, doe het dan wat rustiger aan. Worden de klachten minder hevig, kan je stilaan je gewrichten meer belasten.

Lijd je aan obesitas, probeer dan om af te vallen, zodat de gewrichten minder belast worden. Lichaamsbeweging en gezonde voeding zijn daarbij onontbeerlijk.

Met de juiste voeding kun je de klachten afkomstig van gevoelige gewrichten inperken. Vermijd koffie, suiker, alcohol, chocolade, varkensvlees, dierlijk vet, specerijen en zuurvormende voeding.