Logo Assent Farma

Op reis in corona-tijd. Wat nu?

Op reis in corona-tijd. Wat nu?

Inmiddels is het reisverbod opgeheven en wordt er verwacht dat reizen significant zal stijgen in de komende weken...ook al worden niet-essentiële reizen vanuit België naar het buitenland nog steeds ten stelligste afgeraden. 
Samen met de huisartsenkringen heeft onze ELZ ervoor gezorgd dat de huisartsenpraktijken ontlast worden en de inwoners van onze regio vanaf nu ook getest kunnen worden dicht bij huis. 

Het CMA (Centrum Medische Analyse) neemt sinds kort deze testen af bij vertrekkende reizigers op dezelfde locatie als het triagecentrum te Rillaar, Langestraat 1B. Via hun website https://www.cma.be/nl/covid-19/  kunnen vertrekkende reizigers online een afspraak inboeken. De kostprijs van een test is 50 euro en kan enkel met bancontact of Payconiq betaald worden. 

Tot 1 juli vragen de meeste EU-landen een geldige negatieve PCR-test. Per land gelden er op dit moment andere voorwaarden; deze zijn te vinden onder de reisadviezen op de Europese website Re-open Europe of op de website van de FOD Buitenlandse zaken.
Vanaf 1 juli zal iedere Belg die nog niet (volledig) gevaccineerd is 2 keer een gratis test kunnen laten afnemen. Hiervoor kan een speciale code aangevraagd worden via de personal health viewer op mijngezondheid.be . Deze CTPC zal geldig zijn vanaf het moment van aanvraag tot 10 dagen daarna zodat men tijdig een afspraak kan maken.

Deze code kan ook gebruikt worden voor een test in het kader van evenementen. Ook voor kinderen die op hetzelfde adres wonen, kan je als ouder op die manier een code aanmaken. 

Wie geen aanspraak maakt op een gratis test, kan ook een CTPC-code aanvragen voor een betalende test via mijngezondheid.be. Deze code is 30 dagen geldig vanaf het moment van aanvraag.

 

Ook niet-residenten kunnen via mijngezondheid.be een testcode aanvragen. Deze test is altijd betalend. Zij kunnen hun testresultaat op basis van deze code ook terugvinden op de website mijngezondheid.be.


Vanaf 1 juli zal reizen binnen Europa weer vlotter kunnen dankzij het persoonlijke COVID-certificaat (officieel het EU Digitaal COVID-19 certificaat). Wie gevaccineerd is, recent een negatieve COVID-test aflegde of is hersteld na een positieve COVID-test, zal met het certificaat vanaf 1 juli kunnen aantonen dat hij ‘covid safe’ is om te reizen. De certificaten zijn in België al beschikbaar vanaf 16 juni. Vanaf 1 juli zullen ze ook effectief bruikbaar zijn in alle EU-lidstaten. 

Enkel een certificaat dat via mijngezondheid.be wordt aangemaakt op basis van CTPC code is elektronisch getekend. Enkel dit certificaat wordt aanvaard in Europa.

 


De website covidsafe.be en de mobiele app CovidSafeBE zijn het resultaat van een samenwerking van de verschillende Belgische overheden. Burgers kunnen hun COVID-certificaat downloaden via de app of via overheidssites zoals mijngezondheid.be of Mijn Burgerprofiel. Een vaccinatiecertificaat zal bovendien ook steeds per post opgevraagd kunnen worden.

 

Tips:

Als je met kinderen reist, denk er dan ook aan de voorwaarden na te kijken per land: sommige landen vragen al een test voor kinderen vanaf 3 jaar, bij anderen is dit 6 of 12 jaar.

Hou er rekening mee dat deze voorwaarden nog kunnen wijzigen; controleer dus ook kort voor je vertrek opnieuw of er iets gewijzigd is.

Als je op reis door meerdere landen komt moet je voldoen aan de voorwaarden van al die landen. Als 1 land een snelle antigeentest aanvaard, maar een ander enkel PCR-test, kan je best een PCR-test laten afnemen, deze wordt steeds aanvaard. Hou ook rekening met de geldigheidstermijn. Voor een PCR-test mag deze meestal maximaal 72 uur oud zijn.

Hou er tenslotte rekening mee dat de analyse van je test ook op tijd vraagt (reken op 24 uur); laat de test dus tijdig afnemen. Op de meeste plaatsen heb je een code en een afspraak nodig om een test te kunnen laten afnemen; vraag deze dan ook tijdig aan!

 

Andere testcentra: Op https://testcovid.doclr.be/#!/saps zijn de afnamepunten te vinden van zowel de reguliere test- en triagecentra als andere plaatsen zoals   ziekenhuizen    of    labo’s  waar    mensen  terecht  kunnen  voor  een PCR-test. U vindt de contact- en/of reservatiegegevens door te klikken op het icoon. Deze lijst is niet exhaustief; afnameplaatsen kiezen er zelf voor om al dan niet zichtbaar te zijn op deze website.